Metrikus és robot koordináták egy kattintással
2019.10.01.
Metrikus és robot koordináták egy kattintással
A szenzorokat gyártó német SensoPart cég új funkciókkal bővítette ki Visor képfeldolgozó sorozatát, melyek egyszerűbbé teszik a kalibrálási funkciókat: a pozíciók és távolságok a szenzor által alkotott kép alapján egyszerűen relatív vagy abszolút robot koordinátákká alakíthatók.
A diagonális nézetből, ill. a lencsék torzításából eredendő mérési hibákat küszöböli ki ez az új lehetőség, mely ingyenesen elérhető a szoftverfrissítéssel.A szenzorokat gyártó német SensoPart cég új funkciókkal bővítette ki Visor képfeldolgozó sorozatát, melyek egyszerűbbé teszik a kalibrálási funkciókat:
a pozíciók és távolságok a szenzor által alkotott kép alapján egyszerűen relatív vagy abszolút robot koordinátákká alakíthatók.
A diagonális nézetből, ill. a lencsék torzításából eredendő mérési hibákat küszöböli ki ez az új lehetőség, mely ingyenesen elérhető a szoftverfrissítéssel. 

Pixelek konvertálása metrikus méretekre

Az alkatrészek ellenőrzése vagy mérése során gyakran előnyösebb, ha nem képpontokban kapjuk meg az eredményt, hanem egyből valamilyen metrikus értékben, például milliméterben. 
Ezek az értékek egy kattintással átválthatók. Nem kell hozzá más, csak használnunk kell a kalibrációs lapot és a Visor egy belső függvénnyel átszámolja az értékeket a kívánt mértékegységnek megfelelően. Ezután már láthatjuk is a mért értékek relatív koordinátáit. 
A Visor egyidejűleg korrigálja a kép hibákat, amikor konvertálja az értékeket valós koordinátákká. Ilyenek a perspektivikus torzulások, amik a ferdeszögből adódó mérésből következnek, ill. az objektívek által okozott torzítások.
A kalibrációs lap használatánál figyelembe kell venni, hogy a lapot ugyanabban a síkban kell alkalmazni, ahol a tárgyat észleljük. Ellenkező esetben nem kapunk pontos eredményt.

Kimenet: alkatrész pozíció, mint abszolút robot koordináta

A Visor szoftver frissítésének köszönhetően az új funkciók megkönnyítik a robotvezérlők munkáját. Nincs már szükség fáradságos PLC vagy robotvezérlő programozásra ahhoz, hogy az objektum/kép koordinátákat abszolút robot koordinátákká alakítsuk. Ezzel jelentős időt és energiát takaríthatunk meg, így csökkentve a költségeket és növelve a hatékonyságot.
Első lépésként koordinátatranszformálással létre kell hoznunk egy úgynevezett pont pár listát a Visor szoftverben.  Azáltal, hogy a robotot valós koordinátákra mozgatjuk a képnek megfelelően a szoftver rögzíti azok helyzetét, valódi értékét. A robot bázispontját vagy a szerszám központot használhatjuk például az abszolút referencia pontként. Az adatok bevitele megvalósítható mind kézi, vagy teljesen automatikus üzemben. 
További lehetőség, hogy magassági ofszet értéket adunk meg abban az esetben, ha a kalibrációs lapot nem azonos magasságban alkalmaztuk, mint ahogy az a valóságban van. 
A megfogási pont korrekció módosítja és automatikusan meghatározza a megfogási középpontot.
Ha a tárgy megfogása a külső kontúr mentén történik, akkor további funkcióként ellenőrizhetjük, hogy a megfogó pofának elegendő hely áll e rendelkezésre a megfogáshoz.

Ezek a lehetőségek – amik egyedülállóak a képfeldolgozó szenzoroknál – lehetővé teszik az elvárt nagy pontosság mellett az egyszerű és kényelmes konfigurálást az ún. Pick & Place alkalmazásoknál.

 


 

Forrás : https://www.ntk-kft.hu