Biztonsági rácsok, burkolatok a gyakorlatban
2023.05.12.
Biztonsági rácsok, burkolatok a gyakorlatban
Innovatív megoldások védőburkolatok, biztonsági rácsok kialakítására

Gépbiztonsági rendszerek kialakítása során gyakran alkalmazott védőberendezések a védőburkolatok és biztonsági rácsok.


Cikkünkben a biztonsági rácsok anyagválasztásával kapcsolatos kérdéskört járjuk körbe.
 

A munkabiztonsági kutatások, felmérések azt mutatják, hogy a gépek, géprészek okozta balesetek jelentős része nem a gépbiztonsági berendezések hiányára, hanem azok szándékos manipulációjára vezethetők vissza. A manipulációk célja általában a munkavégzés egyszerűsítésére, a termelékenység növelésére irányul.

Korábban már több ízben bemutattunk olyan biztonsági reteszeket, szenzorokat, amelyek ergonomikus kialakításukkal, integrált funkcióikkal növelték a gép rendelkezésre állási idejét, és a kezelők biztonságát. A megfelelő biztonsági burkolat is hozzájárulhat a manipulációk elkerüléséhez. Segítheti a biztonsági rendszer manipulálásának elkerülését, ha a gépkezelő látja, követni tudja a munkafolyamatokat. Például hegesztő robotok burkolataként alkalmazhatunk sötét polycarbonát – zárt alumínium lap védőburkolat kombinációt, amely távol tartja, megvédi a kezelőt a veszélyes területtől, hatásoktól, ugyanakkor a munkafolyamatot szemmel tudja tartani. 


Napjainkban a biztonsági rácsok nagy része acélból készül. Az alumínium rácsok általában kisebb, és különleges elvárásokat kielégítő alkalmazások esetén jönnek számításba. Az alumínium kifejezetten jó választás, ha a burkolat keretét rács helyett, részben vagy egészben valamilyen egyéb anyaggal, például polycarbonat, vagy alumínium lapokkal, vagy ezek kombinációival töltjük ki. Az acélhoz viszonyított kisebb tömeg, és a könnyű alakíthatóság is az alumínium választását ösztönzi. Az alumínium nagyobb felületen történő alkalmazását a csatlakozási pontokon kifejtett gyenge tartóképessége hátráltatja. A gyenge tartóképesség különösen vibrációval terhelt ipari környezetben alkalmazott kapuk, ajtók folyamatos ereszkedéséhez vezet, ami gyakori és nagyon kellemetlen problémákat okoz a biztonsági rendszer működésében. Amennyiben a biztonsági kaput, ajtót, burkolatot ajtóbiztonsági retesszel biztosítottuk, a nem pontosan záródó ajtó miatt a működtető nem tud akadálytalanul a kapcsolótestbe csúszni. A hibásan záródó ajtó a biztonsági retesz illetve működtető sérülését okozhatja, illetve a pontatlan zárás miatt az ajtó biztonsági retesze nem engedi indítani a gépet. Az utánállítás idejére a termelést szüneteltetni kell az adott gépen, ami termeléskieséssel és karbantartási munkákkal jár. 



Amennyiben az alumínium könnyű alakíthatóságából, korrózióállóságából, és alacsony súlyából eredő előnyöket, és az acél terhelhetőségéből fakadó előnyöket egyaránt élvezni akarjuk, kombinált rácsot kell alkalmaznunk. Partnerünk a német Brühl kidolgozott, és az érvényben lévő gépbiztonsági szabványok szerint bevizsgáltatott egy rendszert, amely alumínium keretekből és acél tartóoszlopokból áll. Ezzel a rendszerrel a könnyű, de ellenálló alumínium rácsokat, illetve kombinált panelokat vékony, de rendkívül terhelhető acél oszlopok tartják. Természetesen a rácsok és a lábak tetszőleges porszórással felvitt színt kaphatnak. 

Cégünk biztonsági rendszerek, ezen belül rácsok telepítésében széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik, tapasztalataink szerint a legjobb megoldást minden esetben az adott alkalmazás egyedi paraméterei határozzák meg. A fentiekben ismertetett alumínium - polycarbonát - acél kombináció tovább szélesíti az egyedi igények kielégítésének lehetőségét, egyben a biztonsági rendszer részeként növelheti a rendszer hatékonyságát.


Forrás : https://www.ntk-kft.hu