Új joystickkapcsoló a Schmersal-tól - NK/RK sorozat
2019.11.15.
Új joystickkapcsoló a Schmersal-tól - NK/RK sorozat
A Schmersal csoport kifejlesztette a joystickkapcsolók újabb sorozatát.
A korábbi, népszerű joystickkapcsolóktól eltérően az új RK/NK sorozat nem tartalmaz mechanikusan mozgatott kapcsoló elemeket. A mikrokapcsolókat felváltották az érintésmentes szenzorok, így egyedülálló megoldást nyújt a robusztus és higiénia kompatibilis kapcsolók körében. Ennek köszönhetően nagyon alacsony a kopásból származó elhasználódás.


A Schmersal csoport kifejlesztette a joystickkapcsolók újabb sorozatát, melynek értékesítését az elmúlt évben már meg is kezdte.

A korábbi, méltán népszerű joystickkapcsolóktól eltérően az új RK/NK sorozat nem tartalmaz mechanikusan mozgatott kapcsoló elemeket. A mikrokapcsolókat felváltották az érintésmentes szenzorok így egyedülálló megoldást nyújt a robusztus és higiénia kompatibilis kapcsolók körében. Ennek köszönhetően nagyon alacsony a kopásból származó elhasználódás.

A Schmersal joystickkapcsolók új generációját a könnyű installálás jellemzi. A gyors rögzítésről a központi anyacsavar gondoskodik, míg az elektromos csatlakozást a szabványos M12-es csatlakozónak köszönheti. Ennek segítségével a telepítés egyszerű és hibamentes.

Az új fejlesztésnek köszönhetően számos felhasználási módja van a kapcsolóknak:
Az NK jelölésű joystickkapcsolók higiéniai kompatibilitásuk miatt az tökéletesen alkalmazhatók az élelmiszeriparban.
Az RK joystickkapcsolók ideálisak a kültéri alkalmazásoknál akár nehéz környezeti feltételek mellett is, mint például a közúti járműveken, légiközlekedést kiszolgáló rendszereknél és kültéri emelőpadoknál, ill. egyéb folyamatirányítási rendszereknél.

Az élelmiszeripar számára gyártott kapcsolókat kék színű tömítéssel látták el, annak érdekében, hogy elősegítsék az idegenanyag detektáló optikai rendszerek hatékonyságát, egy esetleges meghibásodás esetén.
Egyéb ipari alkalmazáshoz szürke színű tömítést alkalmaznak.

A Schmersal RK/NK joystickkapcsolók -40°C és +80°C között állnak ellen a környezeti hőmérsékletnek. Magas védettségi fokkal rendelkezik, hiszen előlapi tömítettsége IP69K, a kontaktblokk oldalról pedig IP67-es tömítettség jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolók ellenállnak a magasnyomású vízsugaras vagy nyomás alatt történő rendszeres tisztításnak is.

Az NK/RK termékcsalád egyik legfontosabb jellemzője az ún. intelligenstömítő rendszer, mely három lépcsőben akadályozza meg a nem kívánt folyadék bejutását a kapcsolóba, még akkor is, ha a védelmet biztosító gumiharmonika megsérül. Ez növeli a rendelkezésre állást, hiszen elegendő időt biztosít a harmonika cseréjére akár a teljes kapcsoló kicserélése nélkül.

A joystickkapcsolók lehetővé teszik az felhasználónak, hogy egy gépet akár négy irányba mozgassanak: előre, hátra, jobbra és balra. A kapcsolók működés szempontjából lehetnek rugó visszatérítésesek vagy pozíción maradók, akár egy kapcsolón belül irányonként különbözőek is. Irányonként legfeljebb 2 NO kontaktussal rendelhető, ami azonban nem növeli a beépítési méretet az 1 NO változathoz képest.

További információ:
Online katalógus


Forrás : https://www.ntk-kft.hu