AZM150 a Schmersal legújabb reteszelt gépbiztonsági ajtókapcsolója
2020.02.27.
AZM150 a Schmersal legújabb reteszelt gépbiztonsági ajtókapcsolója
Keskeny kialakítás – magas kódolási szint

A Schmersal csoport egy új gépbiztonsági kapcsolót hozott piacra: az AZM150 keskeny kialakítású és 1400 N reteszelő erővel rendelkezik. Az AZM150-es gépbiztonsági kapcsoló kombinálható három különböző működtető nyelvvel különböző installációs helyzettől függően.


Keskeny kialakítás – magas kódolási szint

A Schmersal csoport egy új gépbiztonsági kapcsolót hozott piacra: az AZM150 keskeny kialakítású és 1400 N reteszelő erővel rendelkezik. Az AZM150-es gépbiztonsági kapcsoló kombinálható három különböző működtető nyelvvel különböző installációs helyzettől függően:
- egyenes működtető a tolóajtókhoz,
- derékszögű működtető nagy forgóajtókhoz,
- flexibilis működtető a kisebb forgóajtókhoz.


A kapcsoló nagy előnye a 4x90°-ban elforgatható működtető fej. A fejrészt elfogatás után csavarozás helyett egyszerűen az előlap felhelyezésével lehet rögzíteni. A forgatható működtető fejnek két bevezető nyílása sokféle szerelési módot tesz lehetővé. Ez teszi az AZM150-es gépbiztonsági ajtókapcsolót valóban sokoldalúvá.


Az AZM150 gépbiztonsági kapcsoló egy elektromechanikus kivitel, amelyet magas biztonsági standardoknak felel meg. A kapcsoló alapértelmezetten alacsony kódolási szinttel rendelkezik, de opcionálisan elérhető magas kódolási szint is. Ez a következő előnyöket jelenti a felhasználó számára: Az ISO 14119 szerint magas kódolással kevesebb kiegészítő intézkedésre van szükség a reteszelő mechanizmusok megkerülésének megakadályozása érdekében, mint például a hatótávolságon kívül vagy a rejtett helyzetben történő felszerelés.
A Schmersal az egyetlen gyártó, amelyik elektromechanikus gépbiztonsági ajtókapcsolókat és biztonsági reteszeket kínál magas kódolási szinttel.

A keskeny, helytakarékos kialakítása miatt az AZM150 különösen alkalmas kisebb gépekbe, mint például csomagoló, vagy szerszámgépekbe. A gépbiztonsági kapcsoló nemcsak munkaáramú, hanem nyugalmiáramú változatban is elérhető. A nyugalmi áramon működő biztonsági kapcsolót akkor szükséges alkalmazni, amikor a gép túlfutása miatt meg kell védeni a dolgozót a hosszan lecsengő mechanikus mozgásoktól (pl. ha a darálógép feszültség megszűnésével még mozgási energiával rendelkezik).
A munkaáram elvén működő gépbiztonsági kapcsolók elsősorban folyamatbiztonságra alkalmasak, mivel hiba esetén, mint például az áramkimaradás, a veszélyes terület hozzáférhetővé válik.


Az AZM150 gépbiztonsági kapcsoló további praktikus tulajdonsága, hogy egy szerelési lap segítségével a 40 mm-es profilra egyszerűen felszerelhető. Ezenkívül opcionálisan felszerelhető pániknyitóval vagy vészkioldóval is.
Szükség esetén az AMZ150 bezárás elleni mechanikával is megvásárolható: ez megvédi a kezelőszemélyzetet a nagyobb, bejárható gépeknél és készülékeknél attól, hogy a karbantartási, illetve javítási munkák közben tévesen bezárják az ajtót. A karbantartó személyzet a veszélyes területre belépéskor egy-egy lakatot felhelyezhet a kapcsolóra, ezáltal a védőajtót nem lehet bezárni, így megakadályozzuk a gép véletlen elindítását. Akár 6 lakat is felhelyezhető, ami azt jelenti, hogy akár 6 személy is beléphet a veszélyes területre azonos időben.


Videó:
 

Forrás : https://www.ntk-kft.hu