Magas szintű funkcionalitás és biztonság, rendkívül kis méretben
2019.05.01.
Magas szintű funkcionalitás és biztonság, rendkívül kis méretben
Az IDEC rendkívül kis méretű, ugyanakkor sokoldalú lézerszkennere megfizethető, magas szintű biztonságot kínál gépbiztonsági alkalmazásaihoz

Az IDEC rendkívül kis méretű, ugyanakkor sokoldalú lézerszkennere megfizethető, magas szintű biztonságot kínál gépbiztonsági alkalmazásaihoz

Félautomata és automata eszközök, gépsorok kialakítása során a személyzet biztonsága kiemelkedő fontosságú. Egyre szigorúbb szabványok igyekeznek biztosítani a munkahelyi balesetek elkerülését, megelőzését.

Gépek gyártójaként, gépsorok alkalmazójaként kihívást jelenthet megfelelni a szabványok adta kihívásoknak. Az IDEC 70 éve fejleszt és gyárt automatizálási komponenseket, SE2L sorozatú biztonsági lézerszkennerük gazdaságos, sokoldalú segítséget jelent magas védelmi szintű megoldások egyszerű, gyors kialakításában.

Területvédelem segítségével távoltarthatjuk a gépkezelőket a balesetveszélyes terektől, akik a terültre csak biztonságos munkafázisokban juthatnak. Területvédelem sok féleképpen biztosítható, pl. biztonsági rácsokkal, kerítésekkel, melyek ajtajai elektromechanikus gépbiztonsági kapcsolókkal védettek; gépbiztonsági szőnyegekkel; biztonsági fényfüggönyökkel, illetve a jelen cikkben ismertetett lézerszkennerrel. A lézerszkenner kiválóan alkalmas zegzugos, gyakran változó, vagy utólagosan kialakított területek védelmére.


Az IDEC lézerszkennere (SE2L), 270 fokos védelmet, 5 méteres biztonsági tartományt, 20 méteres figyelmeztető zónát képes a gépbiztonsági szabványoknak megfelelően felügyelni. Vagyis 270 fokban szabadon konfigurálható terek alakíthatók ki, maximum 5m-es távolságban kezdeményezni tudjuk a gép veszélyes mozgásának leállítását, vagy sebességének biztonságos szintre csökkentését. Mivel a mozgást fizikai akadály nem gátolja, a kezelőt érdemes figyelmeztetni arra, hogy balesetveszélyes teret közelít meg, illetve a gép nem szándékolt leállását okozhatja, amennyiben közelebb lép a veszélyes térhez. A figyelmeztetést hang- illetve fényjelzéssel oldhatjuk meg, akár a szkennertől mért 20m-es távolságban.

Az SE2L további előnyöket is kínál a "master/slave" funkció révén, mellyel akár négy SE2L kapcsolható össze. Az SE2L további beépített funkciója a kettős területvédelem: 1 szkenner két különálló veszélyes területet figyelhet. 

Lézerszkennerek tipikus alkalmazási területe az automatikus irányítási járművek, vagy más néven vezető nélküli járművek. (angol rövidítéssel: AGV) Az IDEC SE2L vezető nélküli járművek számára alaposan felkészített eszköz: beépített kódoló bemenettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a szkenner számára az érzékelési minták közötti váltást, 32 területmintázat konfigurálható, lehetővé téve a sebesség beállítását, akadály észlelésekor.

A készülék könnyen konfigurálható, szoftvere lehetővé teszi a helyzetváltozás észlelését, a terület betanítását és az érzékelési állapot ellenőrzését, a terület adatai és a távolságmérési adatok rögzíthetők a PC-n történő monitorozáshoz.

További alkalmazási előnyt jelent a rendkívül kis méret, ami AGV-k esetében nyilvánvaló többletet ad, de 25 éves gépbiztonsági tapasztalataink szerint gépeken, gépsorokon, robotcellánál alkalmazva is gyakori a kis befoglaló méret iránti igény.
 


Forrás : https://www.ntk-kft.hu